• Ακολουθήστε μας στο:
  •   |  



ΚΕΠΑΚΥ & Αθλητισμός

Η ενασχόληση του ΚΕΠΑΚΥ με τον Αθλητισμό ξεκίνησε ήδη από τα πρώτα βήματα του Ιδρύματος αφού η προώθηση του Αθλητισμού σε νέους προάγει την καλή σωματική και ψυχική υγεία, την εσωτερική ενδυνάμωση και τον σαφή καθορισμό στόχων στη ζωή τους. Όλα αυτά είναι αρχές που διέπουν το Ίδρυμα από την ίδρυσή του.

Η ιδέα «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» περιβάλλει και συμφωνεί με τους στόχους του Ιδρύματος. Ο Ιδρυτής του ΚΕΠΑΚΥ, κ. Ανδρέας Σοφοκλέους, υπήρξε ανέκαθεν υποστηρικτής του αθλητισμού και της ιδέας ότι ο αθλητισμός μπορεί να δώσει κίνητρα στους νέους και να τους ωφελήσει ώστε να καταφέρουν να προοδεύσουν σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η συμμετοχή στον αθλητισμό δίνει την ευκαιρία στους νέους να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να συνηθίσουν σε έναν τρόπο ζωής και άσκησης που ιδανικά θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Επιπλέον, ο αθλητισμός αφορά και τον τρόπο με τον οποίο το άτομο αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τους γύρω του.

Με τη συμμετοχή στα αθλήματα ο νέος γίνεται μέλος μιας ομάδας και μαθαίνει να επικοινωνεί ισότιμα και με κανόνες και να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια προς έναν κοινό στόχο.

Φυσικά, εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μέσα από τον αθλητισμό το άτομο αντιλαμβάνεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα και καλλιεργεί την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας προς τον Άλλον.

Το 2006-2007, ο κ. Σοφοκλέους χορήγησε τη δράση της Αθλητικής Ομάδας ΑΕΛ για τη διεξαγωγή των αθλοπαιδιών των παιδιών (DTL EKA AEL).Ο Ιδρυτής του ΚΕΠΑΚΥ συνέβαλε επίσης στην πραγματοποίηση του 2ου Διεθνή Αγώνα Δρόμου Περιφερειακού Γυμναστηρίου Κ. Ν. Πελενδρίου «Σέργιος Πουργούρης» που έγινε στις 10 Ιουνίου 2007.

Παράλληλα, χορηγία δόθηκε και στην ομάδα ΚΑΛΛΗΕΣ Bowling Team το 2007 για την προαγωγή του αθλήματος μπόουλινγκ. Επίσης, από το 2017 η PROTEAS MANAGEMENT SERVICES LTD, της οποίας ο κ. Ανδρέας Σοφοκλέους είναι ένας εκ των μετόχων και διευθυντών, στηρίζοντας το όραμα, τις αξίες και την φιλοσοφία της ομάδας ΑΕΛ Bowling, έγινε από τους βασικούς αρωγούς της με αποτέλεσμα η ομάδα να μετονομαστεί σε PROTEAS ΑΕΛ Bowling. Με αυτό τον τρόπο συνέβαλε στην ενίσχυση της ομάδας και τη δημιουργία μιας καινοτόμου πλατφόρμας δράσεων που προάγει τον υγιεινό τρόπο ζωής μέσω του αθλητισμού.

Αξιοσημείωτη είναι η οικονομική στήριξη και βοήθεια του κ. Σοφοκλέους στην Ομάδα Γυναικείου Ποδοσφαίρου Apollon Ladies από το 2007 μέχρι και το 2010, μια κίνηση πρωτοποριακή και μια προσφορά ιδιαίτερα σημαντική, η οποία έδωσε το κίνητρο σε γυναίκες να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, ένα κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο άθλημα, ειδικά σε μια χώρα όπως η Κύπρος που ο αθλητισμός ενέχει και στοιχεία διακρίσεων. Η πρωτοβουλία αυτή λοιπόν εκ μέρους του κ. Σοφοκλέους, μετέδωσε ταυτόχρονα μηνύματα ισότητας ευκαιριών και ισότητας των φύλων.

O κ. Ανδρέας Σοφοκλέους υπήρξε και χορηγός της ομάδας μπάσκετ ανδρών της ΑΕΛ, η οποία το 2008 κατέκτησε το 8ο κύπελλο στην ιστορία της και παράλληλα προκρίθηκε στο Final Four του FIBA EuroCup 2007–2008 όπου και κατέκτησε την 3η θέση. Το 2009 η ομάδα μπάσκετ ανδρών έλαβε μέρος για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Final Four του FIBA EuroCup 2008–2009 και τερμάτισε στην 4η θέση.

Κατά τη διάρκεια της χορηγίας της PROTEAS EKA AEΛ από τον κ. Σοφοκλέους, η ομάδα ανέλαβε και τη διοργάνωση του FIBA EUROCUP FINAL FOUR, γεγονός που αποτέλεσε για την ομάδα το επιστέγασμα των προσπαθειών της για ευρωπαϊκή διάκριση και αναγνώριση της Κύπρου στον καλαθοσφαιρικό αθλητικό χάρτη.

Ήταν δύο μεγάλες διακρίσεις, για τις οποίες η ομάδα πάλευε πολύ καιρό, ώστε να μπορέσουν να καταξιωθούν στη συνείδηση των ανθρώπων του μπάσκετ, ως μια ομάδα που μπορεί να αναλάβει και να διεκπεραιώσει μεγάλα γεγονότα. Η αρχή έγινε με το All Star Game και μετά με το Final Four.

Στις 18 – 20 Απριλίου 2008 λοιπόν η Λεμεσός φιλοξένησε την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της FIBA EUROPE και έγινε η πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το γεγονός ότι η FIBA EUROPE έκρινε ότι η PROTEAS EKA ΑΕΛ μπορούσε να αναλάβει μια μεγάλη διοργάνωση όπως αυτή, ήταν από μόνο του επιτυχία.

Από το 2008 ο κ. Σοφοκλέους προχώρησε και στην επιχορήγηση της Ποδοσφαιρικής Ομάδας της Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού, μιας ιστορικής ομάδας για την πόλη της Λεμεσού, η οποία περνούσε το διάστημα εκείνο οικονομικές δυσκολίες. Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Πρόεδρος της ΑΕΛ Ποδόσφαιρο, κ. Σοφοκλέους, στηρίζει και χορηγεί όλες τις δράσεις της ομάδας.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα ιστορικό άθλημα, το οποίο οι περισσότεροι έχουν συνδέσει με όμορφες αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας. Για αυτό το λόγο, η στήριξη του εν λόγω αθλήματος, αποτελεί ταυτόχρονα μια στήριξη όλων των ιδεών που πρεσβεύει ο αθλητισμός, όπως η ομαδικότητα, η δύναμη της θέλησης, η συνεργασία, η υπομονή και η επιμονή στην προσπάθεια, αξίες που αποτελούν τους πυλώνες του Ιδρύματος ΚΕΠΑΚΥ όλα αυτά τα χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα τμήματα υποδομής της ομάδας, ώστε να αξιοποιηθούν τα παιδιά των Ακαδημιών και να μπορέσουν να αναπτύξουν τις ικανότητες και το ταλέντο τους. Πολλά από αυτά φοιτούν με υποτροφία σε Ιδιωτικά Αθλητικά Σχολεία, ενώ συχνά τους δίνεται η ευκαιρία να μεταβούν στο εξωτερικό σε οργανωμένα προγράμματα προπονήσεων, όπως για παράδειγμα μέσω του προγράμματος Erasmus+.


Από το 2016 και μέχρι σήμερα, το λογότυπο του ΚΕΠΑΚΥ κοσμεί τις φανέλες της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΛ, μια όμορφη και πρωτότυπη πρωτοβουλία από την ομάδα, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο το έργο του Ιδρύματος. Η συμβολική αυτή κίνηση αποτελεί από μόνη της μια κίνηση κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Σκοπός αυτής της κίνησης ήταν το Ίδρυμα να γίνει πιο γνωστό και να ενδυναμώσει τις δυνατότητές του για προσφορά. Με αυτό τον τρόπο, μια ποδοσφαιρική ομάδα δηλαδή να προβάλλει ένα Ίδρυμα που προωθεί τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, προάγονται κοινωνικά μηνύματα και αποτελεί η δράση αυτή πηγή έμπνευσης για τους συνανθρώπους μας να ακολουθήσουν το δρόμο του εθελοντισμού, είτε μέσω του Ιδρύματος, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιθυμούν.

Οι δύο οργανισμοί μέσω εκδηλώσεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προωθούν ανθρωπιστικά μηνύματα, την ευγενή άμιλλα, την υγιή απασχόληση μέσα από το ποδόσφαιρο και την αποφυγή λανθασμένων συμπεριφορών εκ μέρους των φιλάθλων, π.χ. τη βία στα γήπεδα, τη χρήση ουσιών και ό, τι άλλο πληγώνει το νόημα του αθλητισμού.

Το 2008 το ΚΕΠΑΚΥ ανακαίνισε το γήπεδο καλαθόσφαιρας του Ελληνικού Σχολείου της Μαριούπολης και συνέβαλε στην προώθηση του αθλητισμού στην περιοχή με την πλήρη κάλυψη εξόδων προπόνησης παιδιών με ταλέντο στο τένις, την πετόσφαιρα και άλλα αθλήματα. Παράλληλα, το Ίδρυμα έκανε εισφορές σε αθλητικούς συνδέσμους, ομάδες και ακαδημίες. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία σε παιδιά να προπονηθούν στο άθλημα στο οποίο είχαν κλίση, ώστε να διευρυνθούν οι ευκαιρίες τους στον αθλητισμό, να βελτιώσουν το επίπεδό τους και να τους δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες σε πιθανόν μελλοντικό στάδιο που θα αφορούν την επαγγελματική τους τοποθέτηση.

Τον επόμενο χρόνο και μέσα στα πλαίσια του προγράμματος του Ιδρύματος για ενίσχυση της πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, διοργανώθηκε το «ΚΕΠΑΚΥ Baksetball Camp» από τις 6 μέχρι τις 12 Ιουλίου 2009, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 80 παιδιά, ηλικίας 8 με 17 χρονών, εκ των οποίων περίπου το 30% ήρθε σε επαφή με το άθλημα της καλαθόσφαιρας για πρώτη φορά.

Το πρόγραμμα είχε διττό χαρακτήρα και στόχο: η υγιής απασχόληση των παιδιών και των εφήβων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να μείνουν μακριά από τον κίνδυνο των εξαρτησιογόνων ουσιών και ταυτόχρονα η γνωριμία των παιδιών με το άθλημα της καλαθόσφαιρας, υπό τη συνεχή εποπτεία επαγγελματιών προπονητών, οι οποίοι τους έφεραν σε επαφή με τεχνικές και πρακτικές του είδους. Φυσικά, το ένα δεν αναιρεί το άλλο, αφού η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την εμπλοκή νέων στον επικίνδυνο κόσμο των εξαρτησιογόνων ουσιών και τους απομακρύνει από την απειλή της χρήσης.

Παράλληλα, τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολλά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια, ανάμεσά τους και αυτό για τη βία στα γήπεδα, το οποίο έγινε με την παρουσία ψυχολόγων της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Με αυτό τον τρόπο το Κεπάκυ συνέβαλε και στην προώθηση της αλληλεγγύης, της ευγενούς άμιλλας, της διαπαιδαγώγησης και της εξύψωσης του ήθους των παιδιών, τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδου.

Ο αθλητισμός είναι μια συνειδητή κινητική δραστηριότητα η οποία αποβλέπει στην ψυχαγωγία, την ευχαρίστηση και την αγωνιστική προσπάθεια. Η εστίαση του Ιδρύματος σε αυτές τις ηλικίες ήταν πολύ σημαντική αφού πιστεύουμε ότι συνέβαλε στην ανάπτυξη και βελτίωση των ψυχοσωματικών δυνάμεων, στη διαπαιδαγώγηση, στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία παθολογικών καταστάσεων.


Tο 2010 το ΚΕΠΑΚΥ σε συνεργασία με τον ΚΟΑ και τον ΚΟΠΕ διοργάνωσε το 1ο Φιλανθρωπικό Τουρνουά Beach Volleyball στις ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις του ΚΟΠΕ, δίπλα από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Λεμεσού στις 28 και 29 Αυγούστου 2010. Ομάδες ατόμων από όλη την Κύπρο δήλωσαν συμμετοχή στο τουρνουά, γεγονός που ανέδειξε όχι μόνο την αθλητική δράση του Ιδρύματος αλλά και την σύμπνοια ανάμεσα στις έννοιες της προσφοράς και του αθλητισμού.

Το 2010 διοργανώθηκε επίσης στις 30 Μαΐου το Παζαράκι «Ενώνουμε τα Χέρια, Χτίζουμε Χαρά», το οποίο και έμελλε να διοργανωθεί για 3 συναπτά έτη (2010, 2011, 2012) πάντα τον μήνα Μάιο. Παράλληλα με το παζαράκι, διεξήχθη στα γειτονικά γήπεδα ολοήμερο τουρνουά mini football όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν προάγοντας και πάλι μηνύματα προσφοράς, εθελοντισμού, υγιούς ανταγωνισμού και αλληλεγγύης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας Κύπρου, γεγονός που ανέδειξε περαιτέρω την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς. Τις επόμενες χρονιές, όταν το παζαράκι διοργανώθηκε για δεύτερη και τρίτη φορά, συμμετείχαν επαγγελματικές αθλητικές ομάδες, οι οποίες μάλιστα ανέλαβαν την πώληση προϊόντων τους και διάθεση όλων των εσόδων στο Ίδρυμα ΚΕΠΑΚΥ και την πραγματοποίηση διαδραστικών παιχνιδιών για μικρά παιδιά. Μέσα από αυτή την κίνηση, ενισχύθηκε η κοινωνική ευαισθητοποίηση και δόθηκε το μήνυμα σε όλους ότι ενωμένοι, μπορούμε να επιτύχουμε ένα κοινό στόχο, διότι άλλωστε στην κοινωνική προσφορά δεν υπάρχει χώρος για αντιπαλότητα, εχθρότητα και διαχωρισμός μεταξύ ομάδων.

Ο αθλητισμός, όμοια με την προσφορά και τον εθελοντισμό, αμβλύνει τα πάθη και τις διαφορές, συνενώνει τους ανθρώπους και φέρνει την ηρεμία, την αλληλοκατανόηση και την σύμπνοια μεταξύ τους.

Σχολές αθλημάτων και χορού, όπως για παράδειγμα σχολές καράτε και ρυθμικής γυμναστικής, παρουσίασαν τα αθλήματά τους και παρακίνησαν μικρούς και μεγάλους να ασχοληθούν με αυτά, τα οποία βοηθούν στην ορθή στάση του σώματος αλλά κυρίως στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και ανάπτυξη πειθαρχίας και παιδείας, αφού πρωτίστως ο αθλητής μαθαίνει να συμπεριφέρεται και να προσαρμόζεται στο περιβάλλον που βρίσκεται και να αυτό-πειθαρχείται, στοιχεία εξαιρετικής σημασίας για τους νέους.

Το 2011, ο αθλητισμός συνδέθηκε για ακόμη μια φορά με την κοινωνική προσφορά με τον Μαραθώνιο του κ. David Simpson, που έλαβε χώρα στις 10 Δεκεμβρίου στις 05:30 το πρωί: μια αληθινή και όμορφη προσφορά, η οποία φώτισε το δρόμο του εθελοντισμού και άφησε το δικό της θετικό στίγμα.

Ο κ. David Simpson, οστεοπαθητικός και πρωταθλητής Κύπρου στο Τρίαθλο (κολύμπι, τρέξιμο και ποδηλασία) έτρεξε για ένα ευγενή σκοπό: από το 2008, κάθε Δεκέμβριο, ο κ. David με την ευκαιρία των γενεθλίων του πραγματοποιεί μαραθώνιο με στόχο να μαζέψει χρήματα, τα οποία στη συνέχεια δωρίζει σε κάποιο ίδρυμα και το 2011 το Ίδρυμα ΚΕΠΑΚΥ είχε την χαρά και την τιμή να είναι το επιλεγμένο αυτό φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ο κ. David πραγματοποίησε τον μαραθώνιό του διανύοντας περίπου 87km από τη Λεμεσό στο Τρόοδος και αποτέλεσε ένα παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους, ότι η προσπάθεια και οι κόποι ανταμείβονται και ότι αξίζει να προσπαθεί κανείς για ένα ανώτερο, ανιδιοτελή σκοπό. Ήταν ιδιαίτερη η τιμή που το Ίδρυμά μας ενέπνευσε αυτή την προσπάθεια και ταυτοχρόνως ο κ. David με τη σειρά του ενέπνευσε όλους εμάς.

Στις 6 Απριλίου 2013, μετά από τα πολύ δυσάρεστα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, το ΚΕΠΑΚΥ διεξήγαγε στις εγκαταστάσεις του γηπέδου καλαθόσφαιρας Νίκος Σολομωνίδης μια εκστρατεία αλληλεγγύης, όπου έγινε συλλογή τροφίμων για κάλυψη των πρώτων αναγκών ατόμων και οικογενειών που βρίσκονταν σε ανάγκη.

Η εκστρατεία ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία, με την προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο να είναι συγκινητική αφού πρόσφερε βοήθεια σε οικογένειες που βρίσκονταν σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Η δράση αυτή, αν και όχι κατά βάση αθλητική, εντούτοις αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των δράσεων του ΚΕΠΑΚΥ στον τομέα του αθλητισμού, όχι μόνο διότι διεξήχθη στους χώρους του γηπέδου καλαθόσφαιρας Νίκος Σολομωνίδης, αλλά κυρίως γιατί έλαβε τη στήριξη αθλητών και ποδοσφαιριστών, οι οποίοι συνέβαλαν ώστε να διαδοθεί ευρέως η εκστρατεία και να ευαισθητοποιηθεί πλήθος κόσμου.

Το 2016 και το 2017, ο οργανισμός Geraklion ενόψει των Aphrodite Games προσέφερε στο Ίδρυμα μέρος των εσόδων από τους σπουδαιότερους αγώνες Crossfit, γεγονός που ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ αθλητισμού και κοινωνικής προσφοράς.

Στις 5 Ιανουαρίου 2017, ένεκα των εορτών, η εταιρεία Stoiximan.gr, προσέφερε δέκα ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε παιδιά-μέλη των Ακαδημιών ποδοσφαίρου της ΑΕΛ, τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικές και/ή κοινωνικές δυσκολίες. Τα επόμενα Χριστούγεννα, και συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου 2017, η ΑΕΛ, η εταιρεία Stoiximan.gr και το ΚΕΠΑΚΥ ένωσαν τα χέρια για ακόμη μια φορά για το κοινό καλό, με την προσφορά ενός σημαντικού ποσού από τους δύο πρώτους, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης που παρέχεται σε μαθητές μέσα από το πρόγραμμα «Ένα χέρι προς τους νέους».


Η συνεργασία με την ΑΕΛ επεκτείνεται σε ποικίλες δράσεις. Χαρακτηριστική ήταν η δεντροφύτευση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Κεπάκυ σε συνεργασία με τις Ακαδημίες της ΑΕΛ και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πελενδρίου, την Κυριακή 2 Απριλίου, 2017 γύρω από το στάδιο του Πελενδρίου. Παιδιά και προπονητές των Ακαδημιών μαζί με το προσωπικό του Ομίλου Εταιρειών Ανδρέας Σοφοκλεόυς, φύτεψαν περίπου 70 δεντράκια που προσφέρθηκαν από το Τμήμα Δασών για το σκοπό της εκδήλωσης. Εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών καθοδηγούσε την όλη διαδικασία παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές για τη δεντροφύτευση.

Στις 10 Απριλίου 2017 το ΚΕΠΑΚΥ, οι Ακαδημίες της ΑΕΛ και το Καραϊσκάκιο Ίδρυμα διοργάνωσαν δειγματοληψία, για εξεύρεση συμβατού δότη για τον δεκαπεντάχρονο Γιώργο Μικελλίδη, μέλος των Ακαδημιών της ΑΕΛ.

Τον ίδιο χρόνο, στις 27 Ιουνίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κεπάκυ διοργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία και συλλογή δείγματος για δωρεά μυελού των οστών στην έδρα του Κεπάκυ, σε συνεργασία και πάλι με την ΑΕΛ Ποδόσφαιρο.

Οι δράσεις αυτές σε συνεργασία με την ΑΕΛ ήταν πολύ σημαντικές και έστειλαν το μήνυμα ότι 5 λεπτά και μόνο από τη δική μας ζωή, μπορούν να χαρίσουν ζωή σε κάποιο συνάνθρωπό μας.

Η στήριξή τους από την ΑΕΛ βοήθησε ώστε το μήνυμα να αγγίξει περισσότερους ανθρώπους, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ατόμων να προσέλθει στις δύο αιμοδοσίες-δειγματοληψίες.


Παρόμοιο πρόγραμμα όπως το «Ένα χέρι προς τους νέους» λειτουργεί από το 2008 προς παιδιά από τις ακαδημίες Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού με πολλή αγάπη.

Η δράση προσφοράς κουπονιών Πάσχα και Χριστούγεννα έχει απώτερους στόχους όπως:

  • Να ενθαρρυνθούν τα παιδιά ώστε να συνεχίσουν την εμπλοκή τους στον αθλητισμό
  • Nα μεταδώσουμε την αξία του εθελοντισμού και το πόσο σημαντικό είναι οι νέοι να τον ακολουθήσουν στη ζωή τους
  • Να υποστηρίξουμε οικονομικά τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Το Πάσχα 2018 έχουν ωφεληθεί 30 οικογένειες με κουπόνια τροφίμων και ένδυσης συνολικής αξίας €3000.

Τελευταία, ωστόσο όχι ήσσονος σημασία, η δράση του ΚΕΠΑΚΥ στον αγώνα κατά των διακρίσεων και του σχολικού εκφοβισμού, η οποία διεξάγεται από το 2015 σε συνεργασία με τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ, των οποίων η παρουσία είναι πολύ σημαντική αφού αποτελούν πρότυπα για τους νέους. Τα ποσοστά του σχολικού εκφοβισμού έχουν πάρει δυσάρεστες διαστάσεις και έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας. Τουλάχιστον 1 000 000 παιδιά στον κόσμο εκφοβίζονται κάθε εβδομάδα εντός και εκτός του σχολικού χώρου.

Τα παιδιά αυτά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για να εμφανίσουν κατάθλιψη, φοβίες, άγχος, ανασφάλειες, θυμό και κακή σχολική επίδοση. Με το 70% των νέων να έχουν βιώσει κάποια μορφή εκφοβισμού σε κάποια φάση, κρίνεται αναγκαία η άμεση διαχείριση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού.

Στα πλαίσια λοιπόν της εκστρατείας αυτής, γίνεται μια διαδραστική παρουσίαση από τη Σχολική Ψυχολόγο του Ιδρύματος και μαζί με τους ποδοσφαιριστές επισκέπτονται σχολεία, όπου αναφέρονται στο φαινόμενο του εκφοβισμού και των διακρίσεων, προωθώντας την ενότητα και τον σεβασμό απέναντι σε όλους.

Η θετική επίδραση των ποδοσφαιριστών στα παιδιά και οι εμπειρίες τους στα θέματα του εκφοβισμού, προάγουν την αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα και βοηθούν τους νέους να αντιληφθούν ότι ο εκφοβισμός παίρνει ποικίλες μορφές και έχει τραγικές επιπτώσεις στον ψυχο-συναισθηματικό κόσμο του ατόμου.
Αξιοσημείωτη ήταν επίσης και η συμμετοχή του ΚΕΠΑΚΥ τον Οκτώβριο του 2017 στη δράση κατά του εκφοβισμού που έγινε στα πλαίσια του FARE network και του Football People που διοργανώνεται κάθε χρόνο με την υποστήριξη της UEFA, η οποία έχει ως στόχο την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού και διεξάγεται κάθε Οκτώβρη με πέραν των 100 000 συμμετεχόντων.

Είναι χαρά και τιμή μας που η ΑΕΛ στηρίζει το έργο μας σε αυτό τον τομέα και συνεργάζεται μαζί μας για ένα κόσμο χωρίς εκφοβισμό και διακρίσεις. Διότι η διαφορετικότητα θα πρέπει να εκτιμάται και να αγκαλιάζεται από όλους μας.