• Ακολουθήστε μας στο:
  •   |  Σχολικός Εκφοβισμός

Τα ποσοστά του σχολικού εκφοβισμού έχουν πάρει δυσάρεστες διαστάσεις και έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας. Τουλάχιστον 1 000 000 παιδιά στον κόσμο εκφοβίζονται κάθε εβδομάδα εντός και εκτός του σχολικού χώρου.

Τα παιδιά αυτά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για να εμφανίσουν κατάθλιψη, φοβίες, άγχος, ανασφάλειες, θυμό και κακή σχολική επίδοση. Με το 70% των νέων να έχουν βιώσει κάποια μορφή εκφοβισμού σε κάποια φάση, κρίνεται αναγκαία η άμεση διαχείριση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού.

Το Κεπάκυ ξεκίνησε τη δράση του γύρω από αυτό το ζήτημα με παρουσίαση της Εκφοβιστικής Συμπεριφοράς στα σχολεία, από την Δρ. Όλγα Σολομώντος–Κουντούρη, Διδάκτωρ Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

Τον Οκτώβριο του 2017, το ΚΕΠΑΚΥ συμμετείχε στη δράση κατά του εκφοβισμού που έγινε στα πλαίσια του FARE network και το Football People που διοργανώνεται κάθε χρόνο με την υποστήριξη της UEFA, η οποία έχει ως στόχο την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού και διεξάγεται κάθε Οκτώβρη με πέραν των 100 000 συμμετεχόντων.

Το Κεπάκυ με μια διαδραστική παρουσίαση από τη Σχολική του Ψυχολόγο και τη σημαντική παρουσία των ποδοσφαιριστών της ΑΕΛ που είναι πρότυπα για τους νέους επισκέπτεται σχολεία της Λεμεσού, προωθεί μηνύματα κατά του σχολικού εκφοβισμού και των διακρίσεων, με στόχο την προαγωγή της ενότητας και του σεβασμού απέναντι σε όλους! Διότι η διαφορετικότητα θα πρέπει να εκτιμάται και να αγκαλιάζεται από όλους.

Mε σκοπό να αναπτυχθεί ένα αίσθημα ανεκτικότητας και σεβασμού στο σχολικό και όχι μόνο περιβάλλον το Κεπάκυ και η ΑΕΛ ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά του σχολικού εκφοβισμού και των διακρίσεων. Διεξάγονται στα σχολεία διαδραστκές παρουσιάσεις από την Ψυχολόγο του Ιδρύματος με τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών της ΑΕΛ. Οι ποδοσφαιριστές προωθούν από την πλευρά τους τη δύναμη της ενότητας που πηγάζει από τον αθλητισμό και μοιράζονται τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους για το θέμα του εκφοβισμού μαζί με τους μαθητές. Με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας μας στα σχολεία και ταυτόχρονα την ενημέρωση των νέων για τον εκφοβισμό, δημιουργήσαμε φυλλάδια και αφίσες σχετικά με το θέμα με χρηματοδότηση του προγράμματος Πρωτοβουλίες Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.