• Ακολουθήστε μας στο:
  •   |  



Εξαρτησιογόνες ουσίες

Η μάστιγα των εξαρτησιογόνων ουσιών απαιτεί προβληματισμό και δράση. Για την πρόληψη κατά της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, διοργανώθηκε το πρώτο «ΚΕΠΑΚΥ Basketball Camp» από τις 6 μέχρι τις 12 Ιουλίου 2009.

Στόχος μας ήταν η γνωριμία και η επαφή των παιδιών με τον αθλητισμό, με σκοπό την απομάκρυνση από την απειλή της χρήσης. Τα παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες είχαν ανάγκη υγιούς απασχόλησης, μακριά από τους κινδύνους των εξαρτησιογόνων ουσιών και για αυτό δημιουργήθηκε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο απευθυνόταν σε παιδιά 8 με 17 χρονών.

Μέσα στις μέρες αυτές τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πιο βαθιά το άθλημα της καλαθόσφαιρας υπό την εποπτεία επαγγελματιών προπονητών. Κατά τη διάρκεια της δράσης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια τα οποία διοργανώθηκαν με τη βοήθεια του ΟΝΕΚ. Κάθε παιδί παρακολούθησε το αντίστοιχο εργαστήρι ανάλογα με την ηλικία του.

Επιπλέον, με τη συνεργασία της Αστυνομίας Κύπρου τα παιδιά παρακολούθησαν εργαστήρια για την οδική ασφάλεια. Τέλος, τα παιδιά συμμετείχαν σε εργαστήρια για τη βία στα γήπεδα, με την παρουσία ψυχολόγων της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Υπήρχε στήριξη από διάφορους οργανισμούς σε αυτή την πρωτοβουλία και το συνολικό ποσό των €6,259 που μαζεύτηκε, δόθηκε από μια επιτροπή από μέλη του ΔΣ του ΚΕΠΑΚΥ και των προπονητών που συμμετείχαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας για τα καρκινοπαθή παιδιά.

Επιπλέον, στα πλαίσια της δράσης του ΚΕΠΑΚΥ κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών, πραγματοποιήθηκε εισαγωγική διάλεξη υπό τον γενικό τίτλο «Γονείς στην Πρόληψη» στις 3 Φεβρουαρίου 2011 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Η διάλεξη διοργανώθηκε μετά από έρευνα ανάμεσα στους Φίλους του Κεπάκυ σε δείγμα 60 ατόμων, εκ των οποίων οι 52 ήταν γονείς. Εισηγήτρια ήταν η κυρία Νικόλ Γιαννάκη, Ψυχολόγος και Λειτουργός του ΚΕΝΘΕΑ. Η διάλεξη απευθυνόταν σε γονείς, καθηγητές, αλλά και σε όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση και προστασία παιδιών και νέων.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο «Επικοινωνία στην Οικογένεια» στο χώρο του Νηπιαγωγείου του Ομίλου εταιρειών «Ανδρέας Σοφοκλέους» με τη συνεργασία του ΚΕΝΘΕΑ και τη συμμετοχή γονέων. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε μετά από μία σειρά εβδομαδιαίων συναντήσεων.