Κοινωνική προσφορά και πολιτισμός είναι αλληλένδετα. Στα έργα τέχνης, στην ποίηση, στους στίχους τραγουδιών, στο θέατρο, στη μουσική, συμπυκνώνονται αξιόλογα ανθρωπιστικά μηνύματα που εξυψώνουν το πνεύμα, τη συνείδηση και το συναίσθημα για το τι συμβαίνει γύρω μας.
Ταυτόχρονα, οι καλλιτέχνες εμπνέονται από τους προβληματισμούς που υπάρχουν στην κοινωνία και δημιουργούν. Το αποτέλεσμα λοιπόν του πολιτισμού είναι στην ουσία η κοινωνική προσφορά. Για αυτό και η τέχνη ήταν ανέκαθεν μοχλός ανάπτυξης της κοινωνίας.
Έχοντας ως γνώμονα τα πιο πάνω, τo Ίδρυμα ΚΕΠΑΚΥ στις διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που οργανώνει, προσπαθεί να προωθήσει τον πολιτισμό μέσα από τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και την μοναδικότητα της κουλτούρας της Κύπρου.
Πολιτιστική κληρονομιά
Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων
Η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων ανήκει στη κοινότητα Ποταμίτισσας και χτίστηκε το 14ο αιώνα. Είναι μια από τις τέσσερις εκκλησίες που υπήρχαν στο χωριό Ρόντια (Ρόνγκια/ Ρόγγια), όπου υπολογίζεται ότι κατοικούσαν 2000 άτομα. Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς από επιδρομή των Κραμάνων. Γύρω στον 16ο αιώνα έπεσε στον οικισμό η θανατηφόρα ασθένεια πανώλη και οι περισσότεροι κάτοικοι πέθαναν.
Όσοι διασώθηκαν εγκατέλειψαν τα Ρόντια και εγκαταστάθηκαν στα γύρω βουνά και αργότερα εντάχθηκαν -μεταξύ άλλων- στα χωριά Πελέντρι και Ποταμίτισσα. Δυστυχώς, κάποιοι πίστευαν ότι στην εκκλησία υπήρχε θησαυρός και έτσι τη χάλασαν, πήραν τις πέτρες και άφησαν πίσω μόνο τα θεμέλια.
Το 2008 η οικογένεια Σοφοκλέους από το Πελέντρι έκανε δωρεά την αναστήλωση της εκκλησίας και το εικονοστάσι (2009). Ο Αρχιτεκτονικός τύπος της εκκλησίας είναι Μονόκλιτος ξυλόστεγος Ναός με δίρρικτη στέγη και αγκιστρωτά κεραμίδια. Η αναστήλωση της εκκλησίας από την οικογένεια Σοφοκλέους συνεχίστηκε από τα θεμέλια ενός μέτρου που βρέθηκαν εκεί. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια ήταν προσφορά από τη Νίκη Χατζηλύρα από την Μόρφου. Οι τοιχογραφίες έγιναν το 2010 από το ζωγράφο Μichael Ebanoidze από τη Γεωργία.
Η αναστήλωση της εκκλησίας από την οικογένεια Σοφοκλέους έλαβε συμβολικό χαρακτήρα αφού αποτέλεσε κοινό τόπο συγκέντρωσης πολλών γειτονικών κοινοτήτων. Η θαυματουργή εικόνα που βρισκόταν σε αυτό το ναό φυλάγεται με σεβασμό στις καρδιές των κατοίκων όλης της περιοχής. Κάθε χρόνο, την ημέρα των Αγίων Αποστόλων, στις 29 Ιουνίου, οι κάτοικοι των κοινοτήτων Πελεντρίου και Ποταμίτισσας έρχονται σε πομπή φέροντας εικόνες για την τελετή.
Θέατρο
Θεατρικές Παραστάσεις
Το θέατρο είναι η παραγωγή ζωντανών απεικονίσεων συμβάντων παραδοσιακών ή φανταστικών ανάμεσα σε ανθρώπους με σκοπό την επιμόρφωση και ψυχαγωγία των θεατών. Οι αρχαιότερες μορφές οργανωμένου θεάτρου έχουν τις καταβολές τους στην αρχαία Ελλάδα.
Το θέατρο είναι ένα μέσο επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων, το οποίο ταυτοχρόνως εγείρει τη δημιουργικότητα του ατόμου και την ικανότητά του να επιλύνει προβλήματα. Μέσα από το δράμα ή τις κωμικές καταστάσεις που βιώνει ο επί σκηνής ηθοποιός, ο θεατής φτάνει στην κάθαρση και ταυτοχρόνως προβληματίζεται και επιμορφώνεται.
Με την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων καλλιεργούνται οι νοητικές αρετές του ανθρώπου (κρίση, μνήμη, φαντασία) και ενισχύεται η πορεία του προς την αυτοανάλυση και την αυτογνωσία.
Παράλληλα ξετυλίγονται οι δημιουργικές τάσεις και εκφράζονται οι αναζητήσεις, οι προβληματισμοί, τα οράματα και τα συναισθήματα. Εξευγενίζεται η προσωπικότητα και λεπταίνουν οι διαθέσεις με την προσέγγιση επιτεύξεων υψηλής αισθητικής.
Μέσα από το θέατρο γίνεται μεταβίβαση υγιών προτύπων, που διαπνέονται από σεβασμό στα ανθρωπιστικά ιδεώδη, αφού ηθικοποιεί και διδάσκει, πράγμα που είναι απαραίτητο για την σημερινή εποχή.
Βάσει αυτού το Κεπάκυ υπήρξε υποστηρικτής του θεάτρου, ήδη από τα πρώτα βήματά του. Για δύο συναπτά έτη, από το 2007-2009, το ΚΕΠΑΚΥ στήριξε την Θεατρική Πορεία Λεμεσού και από τότε μέχρι σήμερα είναι πρωτεργάτης σε δράσεις που προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και ενισχύουν τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.
Το 2015 το ΚΕΠΑΚΥ διοργάνωσε δύο θεατρικές παραστάσεις. Συγκεκριμένα, η θεατρική παράσταση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου, 2015, με τίτλο: «Το ψέμα έχει μακριά ποδάρια», του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, με 16 ηθοποιούς στην ΕΘΑΛ είχε μεγάλη επιτυχία. Μεταξύ άλλων συμμετείχε ο ηθοποιός Κώστας Βήχας, ο οποίος είναι Φίλος εθελοντής του Ιδρύματος από την ίδρυσή του.
Τον ίδιο χρόνο, στις 20 Δεκεμβρίου, 2015 το ΚΕΠΑΚΥ σε συνεργασία με το εργαστήρι «Μελίσσι» πραγματοποίησε την θεατρική παράσταση με τίτλο: «Το κορίτσι με τα σπίρτα», η οποία είχε επίσης τεράστια επιτυχία και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μικρών μας φίλων.
Το αριστουργηματικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και ίσως μια από τις πιο δυνατές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες των παιδικών μας χρόνων, στέλνει ηχηρά μηνύματα αλληλεγγύης, προσφοράς, συμπόνοιας και αγάπης προς τον συνάνθρωπο ο οποίος βρίσκεται σε ανάγκη, όχι μόνο τις Άγιες Μέρες των γιορτών αλλά και όλες τις μέρες!
Ο καθένας από εμάς ξεχωριστά μπορεί να απλώσει το δικό του χέρι προς τον Άλλον και να του προσφέρει βοήθεια. Μπορεί ο καθένας να αλλάξει την νοοτροπία του και να γεμίσει την καρδιά του με ανθρωπισμό, να βρει χρόνο να κοιτάξει γύρω του, τους συνανθρώπους του και να παρατηρήσει όσους έχουν ανάγκη ώστε να τους δώσει κομμάτι από το περίσσευμά του.
Τα Χριστούγεννα και οι γιορτές γενικότερα, δεν είναι μόνο ο στολισμός του σπιτιού μας, οι ευχές και τα δώρα. Το αληθινό νόημα της γέννησης του Χριστού είναι η αγάπη, η προσφορά και η βοήθεια. Γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε ο καθένας ξεχωριστά να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε σε αυτούς που το χρειάζονται.
Το ΚΕΠΑΚΥ, με τη βοήθεια του εργαστηρίου «Μελίσσι» και των παιδιών ηθοποιών, προσπάθησε μέσα από την υπέροχη και δυναμική τέχνη του θεάτρου να φέρει μικρούς και μεγάλους θεατές στην θέση του μικρού κοριτσιού, να δημιουργήσει προβληματισμό για τη στάση ζωής μας, τους γρήγορους ρυθμούς και ενίοτε την αδιαφορία μας προς τα προβλήματα των συνανθρώπων μας.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης Αλληλεγγύης και Αγάπης στις 8 Οκτωβρίου 2017, η οποία τέθηκε υπό την Αιγίδα του Δήμου Λεμεσού, το ΚΕΠΑΚΥ διοργάνωσε μεταξύ άλλων και παράσταση θεάτρου σκιών, ένα κατεξοχήν λαϊκό είδος θεάτρου.
Η φιγούρα του Καραγκιόζη έστειλε σε όλους μηνύματα προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, προβάλλοντας ταυτοχρόνως και ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας, αφού αποτελεί πεδίο της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας και ένα από τα αρχαιότερα είδη θεατρικού θεάματος.
Στις 11 Μαΐου, 2018 το Κεπάκυ, σε συνεργασία με τις ακαδημίες της ΑΕΛ και τη Σκηνή 8, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία μια εξαιρετική θεατρική παράσταση στον Τεχνοχώρο ΕΘΑΛ. Η Θεατρική παράσταση αποτελούσε μέρος της εκστρατείας κατά του εκφοβισμού που πραγματοποιεί το Ίδρυμα από το 2016.
Το πρώτο κείμενο ήταν το «Blackout», κείμενο του Σκωτσέζου συγγραφέα Ντέιβι Άντερσον φαίνεται πως έχει υποστεί αρκετές μεταμορφώσεις μέχρι που να φτάσει στην εκδοχή που είδαμε υπό τον τίτλο «C.P.R.-US». Είναι ένα έργο κοινωνικό-εκπαιδευτικό, πολύ συγκινητικό το οποίο παραπέμπει στη μικρογραφία της κυπριακής κοινωνίας. Οι δύο ηθοποιοί της παράστασης με την αμεσότητα και τη φυσικότητα των ερμηνειών με κυπριακή διάλεκτο, φτιάχνουν μορφές αναγνωρίσιμες και οικίες. Η διαλυμένη οικογένεια, η ενδοοικογενειακή βία, η απουσία ουσιαστικής επαφής μεταξύ των ανθρώπων που θα έπρεπε να είναι κοντά ο ένας στον άλλο, η μοναξιά, η ανασφάλεια, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα ανελέητα νεανικά εμφανισιακά και συμπεριφοριακά πρότυπα, η αδυναμία των νέων να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, η σκληρότητα των εφήβων, η απόρριψη από την «ομάδα», η θυματοποίηση των «διαφορετικών» –αυτή είναι η μακρά λίστα των προβλημάτων που «προλαβαίνουν» να συμπληρώσουν από κοινού οι δύο ήρωες του έργου.
Το κύριο μήνυμα που αναδύθηκε από την παράσταση είναι το ότι: « η αγάπη και η ουσιαστική επικοινωνία είναι η απάντηση στα προβλήματα της νεολαίας!
Χορός
Σε πολλές εκδηλώσεις του το Κεπάκυ έχει επιλέξει τον χορό ως ένα μέσο διασκέδασης αλλά και επικοινωνίας των μηνυμάτων του με τον κόσμο. Χορευτικά σχήματα παραδοσιακών, λατινικών και άλλων χορών ήταν μόνο μερικά από αυτά που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις του Κεπάκυ και έδωσαν μια όμορφη νότα σε όλες αυτές τις δράσεις. Ο χορός είναι μια μορφή έκφρασης που δεν γνωρίζει σύνορα και δίνει ευκαιρία να αναδειχθεί η πολυπολιτισμικότητα.
Καρναβαλίστικοι Χοροί – Μια Παράδοση για τη Λεμεσό μας
Κομμάτι του πολιτισμού της πόλης μας, είναι φυσικά το Λεμεσιανό Καρναβάλι, το οποίο το Κεπάκυ τιμά και γιορτάζει σχεδόν κάθε χρόνο και πάντα με φιλανθρωπική χροιά. Τον Φεβρουάριο του 2009 διοργανώθηκε Αποκριάτικο πάρτι για πρώτη φορά, με σκοπό την γνωριμία με τους στόχους του Ιδρύματος και τη συγκέντρωση εισφορών για πραγματοποίηση των ανθρωπιστικών σκοπών του.
Από τότε και μέχρι σήμερα (2018) έχουν διοργανωθεί πολλά καρναβαλίστικα πάρτι, πάντα με γνώμονα την προσφορά και τη χαρά: στο Breeze Lounge Bar στη Λεμεσό (2011, 2012), στο Venue Centre-Columbia Plaza (2015), στο Terra Marre (2016) και στο Atlantica Miramare (2018).
Ζωγραφική-Γλυπτική-Κεραμική
Φιλανθρωπική Δημοπρασία έργων τέχνης
Τον Δεκέμβριο του 2009 διοργανώθηκε Φιλανθρωπικό Δείπνο – Gala με τίτλο «Φίλεμα Ψυχής» υπό την αιγίδα του έντιμου κύριου Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι σκοποί, τα οράματα και τα έργα του ιδρύματος και παράλληλα δημοπρατήθηκαν έργα του γνωστού ζωγράφου Michael Ebanoidze με θέμα το καρνάγιο της Λεμεσού, σήμα κατατεθέν της πόλης. Το καρνάγιο στολίζει το αστικό τοπίο της Λεμεσού, και δίνει το μήνυμα ότι κάτι που με βιαστική ματιά μοιάζει ρυπαρό και παλιό, μπορεί να κρύβει μια πρωτόγονη ομορφιά, που όμως χρειάζεται τα κατάλληλα μάτια για να την εκτιμήσει.
Οι εικαστικές τέχνες αποτελούν ένα βασικό παράγοντα στην όλη ψυχοπαιδαγωγική ανάπτυξη του ατόμου, το οποίο έχει μεγάλη ανάγκη από περιέργεια, διασκέδαση, χαρά, ψυχαγωγία και αυτοέκφραση. Ο άνθρωπος γενικότερα ενδιαφέρεται για το ωραίο που εκφράζεται με την τέχνη, όσο και για το ωραίο που συναντάται στη φύση. Γι' αυτό το λόγο η αισθητική ανάπτυξη στοχεύει στο να γίνει το άτομο ικανό να δημιουργεί το ωραίο παντού στη ζωή του με τη δική του τέχνη και ιδιαίτερα με τη συμπεριφορά του. Οι εικαστικές τέχνες τροφοδοτούν συνεχώς την νοημοσύνη του ανθρώπου, εγείρουν την φαντασία και τη δημιουργικότητά του αποκτώντας έτσι αισθητική εμπειρία. Επίσης, το άτομο με τη συμμετοχή του σε εικαστικές δραστηριότητες πετυχαίνει μια ομαλή ανάπτυξη και μια αρμονική ένταξη στο κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκει.
Ο Ευάγγελος Παπανούτσος στο έργο του «Αισθητική» (1965) τονίζει πως η αισθητική είναι μια ιδιαίτερη σχέση της ψυχής μας με τον κόσμο. Το αντικείμενο φυσικά της αισθητικής είναι η τέχνη, της οποίας σκοπός είναι ο πλουτισμός και η ένταση της συναισθηματικής μας ζωής.
Φιλανθρωπική Εικαστική έκθεση
Με γνώμονα όλα τα πιο πάνω, τα οποία σχετίζονται στενά με τη δράση και τους στόχους του Ιδρύματος, το Κεπάκυ σε συνεργασία με τον Michael Ebanoidze Art Studio & Gallery, πραγματοποίησαν στις 30 Μαΐου, 2015 με μεγάλη επιτυχία, τα εγκαίνια της Φιλανθρωπικής Εικαστικής Έκθεσης.
Η έκθεση τέθηκε υπό την Αιγίδα της συζύγου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίας Άντρης Αναστασιάδη, η οποία τέλεσε τα εγκαίνια.
Σαράντα δύο διάσημοι καλλιτέχνες συμμετείχαν στην εκδήλωση:
Αλέξιος Θελιανίδης, Alexander Burchenko, Angel Mixailov, Άννα Λαζαρίδου, Άννα Βαρέλα, Αντώνης Μούσας, Παγκύπριος Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό, Demetris Lazarev, Δήμος Ματσιούκκου, Δέσπω Σαζού, Ευθύμιος Αβραάμ, Elena Burnashiova, Φίλιππος Γιαπάνης, George Lagidze, George Merabishvili, Iana Pashionina, Igor Varchenko, Irena Sigidova, Jean Georgiou, Λία Λαπήθη, Μαρία Δημητρίου, Μαρία Κέλλα, Μαρία Μιχαήλ, Marina Turkadze, Μαρίνος Κυριάκου, Μάριος Βαρέλας, Michael Ebanoidze, Μιχάλης Λοΐζου, Natalia Krasnoshiok, Nataly Chakalina, Νίκη Κανιά, Νίκος Κουρούσιης, Olga Karlson, Oria Petropoulou, Paco, Paparazzi, Piero, Σκεύη Παρασκευά, Στέλιος Στυλιανού, Τιμόθεος, Βάννα Μακαρίου, Βικτώρια.
Η τέχνη δεν είναι απλή απεικόνιση της ζωής, αλλά βίωσή της και ουσία της. Είναι ένα μέσο να επικοινωνούν οι άνθρωποι μεταξύ τους και για αυτό το λόγο η σπουδαιότητα και η επίδρασή της στη σωστή και πλήρη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου είναι πολύ σημαντική.
Η τέχνη μεταμορφώνει τον άνθρωπο εσωτερικά, τον μεταφέρει σε άλλο επίπεδο ζωής, τον κάνει να ξεχνάει τις αντινομίες της καθημερινής ζωής. Για όλους αυτούς τους λόγους το Κεπάκυ προωθεί τις εικαστικές τέχνες και προσπαθεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά τον ένα στον άλλο και να ρίξει τις παρωπίδες τους ώστε να διευρυνθούν οι ορίζοντές τους.
Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός «Στα χέρια μας είναι το περιβάλλον»
Στα πλαίσια της εκστρατείας της χρονιάς 2016-2017, το Ίδρυμα είχε ως στόχο δράσεις για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, θέμα που είναι ζωτικής σημασίας και αφορά όλους. Σε αυτό το πλαίσιο είχε προκηρύξει Παγκύπριο καλλιτεχνικό διαγωνισμό με θέμα: «Στα χέρια μας είναι το περιβάλλον». Νέοι από 15 έως 20 ετών συμμετείχαν με εξαίσια, γεμάτα μηνύματα έργα σε ζωγραφική, φωτογραφία, graffiti και φιλμάκι.
Ο διαγωνισμός τέλεσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και συμμετείχαν σε αυτόν πολλοί νέοι από ολόκληρη την Κύπρο. Η επίδραση της τέχνης στον άνθρωπο είναι λυτρωτική και έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον εάν αυτό αφορά νέους.
Ήταν πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία εκ μέρους του Ιδρύματος, διότι μεταδόθηκαν σε νέους περιβαλλοντικά μηνύματα μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργικής έκφρασης, γεγονός που βοηθά στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και προβληματισμού στους νέους για όσα διεξάγονται γύρω τους και τους αφορούν άμεσα.
Τα έργα από το διαγωνισμό έχουν τυπωθεί σε πίνακες με την πολύτιμη βοήθεια του ΟΝΕΚ και εκτίθενται σε διάφορα σχολεία, δήμους, δράσεις και φεστιβάλ σχετικά με το περιβάλλον. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει έκθεση των έργων στην εκδήλωση για την Ημέρα του Παιδιού και του Περιβάλλοντος που διοργανώνει ο Δήμος Αγ. Αθανασίου, στο Φεστιβάλ ΜΚΟ του ΟΝΕΚ στο πάρκο Ακρόπολης, στο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού και στο Γυμνάσιο Ζακακίου. Μια πλήρης παρουσίαση από τα έργα ζωγραφικής, τα έργα φωτογραφίας, τα graffiti και τα clips του διαγωνισμού μπορεί να δει κανείς στην ιστοσελίδα μας, στα Οπτικοακουστικά. Επίσης, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανά κατηγορία μπορεί να δει κανείς εδώ.
Χορηγία γλυπτού από Νίκο Κουρούσιη
Ο κ. Ανδρέας Σοφοκλέους, Ιδρυτής του Ιδρύματος ΚΕΠΑΚΥ έχει χορηγήσει το 2014 το έργο του Νίκου Κουρούσιη «Μινώταυρος», στο Πάρκο Γλυπτικής του Νίκου Κουρούσιη στο Μιτσερό.
Μέσα στην ανωφερή πλαγιά του λόφου εμφανίζεται ένας κύβος με μια είσοδο που θυμίζει μυκηναϊκό τάφο. Ο θεατής βλέπει μέσα από μια γυάλινη επιφάνεια το μπρούτζινο άγαλμα του Μινώταυρου που γονατιστός έχει σηκώσει το ταυρίσιο κεφάλι του και κοιτά την οροφή του κλειστού κύβου. Όμως ο κύβος είναι εσωτερικά σκεπασμένος με καθρέφτες έτσι ώστε να αντανακλώνται τόσο το εσωτερικό, διαθλώντας τη μορφή του ταύρου, όσο και ο εξωτερικός χώρος, με αποτέλεσμα οι θεατές να βλέπουν το εαυτό τους μέσα στο έργο. Δημιουργείται έτσι μια αίσθηση κλειστού και ανοιχτού, αλλά επίσης στατικού και κινούμενου χώρου, με το γλυπτό να κυριαρχεί αφήνοντας στους θεατές ένα παράξενο συναίσθημα δέους, αγωνίας και αναμονής. Παρόλο που ο κύβος είναι κλειστός, το μπρούτζινο γλυπτό αλλοιώνεται, καθώς έχει χάσει την αρχική του λάμψη, έχει πάρει μια πρασινωπή πατίνα και μια υφή απαλότερη, τονίζοντας το αίσθημα πως ο χρόνος συνεχώς επεμβαίνει, ακόμη κι όταν φαίνεται πως τίποτε δεν κινείται.
Σκοπός της επιχορήγησης του έργου ήταν η προώθηση του πολιτισμού και της τέχνης. Η τέχνη σε εξωτερικό, δημόσιο χώρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για σκοπούς ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και δημιουργεί ένα αίσθημα σύνδεσης με την κοινότητα. Πέρα από αυτό, η τέχνη η οποία είναι ανοιχτή σε όλους, όπως στην περίπτωση του εν λόγω Πάρκου Γλυπτικής Νίκου Κουρούσιη, μπορεί να αποτελέσει ένα σύνδεσμο για συγκέντρωση των ανθρώπων.
Η τέχνη μπορεί να συμβάλει στην ανανέωση μιας περιοχής και να έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στην υγεία, στα επίπεδα εγκληματικότητας και παιδείας αποκεντρωμένων περιοχών. Γι’ αυτό το λόγο η χορήγηση του γλυπτού σε δημόσιο χώρο, στο Πάρκο στο Μιτσερό, μια απομακρυσμένη μικρή κοινότητα της Κύπρου, ήταν ιδιαίτερης σημασία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Μουσική
Ρεμπέτικη Βραδιά με τη Μαριώ
Στις 16 Νοεμβρίου, 2013 το «Κεπάκυ», έστειλε ένα όμορφο μήνυμα αγάπης και προσφοράς μέσα από μια Ρεμπέτικη Βραδιά με τη δημοφιλή τραγουδίστρια Μαριώ, η οποία έχει μακρά πορεία στο ρεμπέτικο τραγούδι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Saint George 1930, όπου οι ήχοι της μουσικής και η συμμετοχή του κόσμου, δημιούργησαν μια συγκλονιστική ατμόσφαιρα.
Το ρεμπέτικο κατάγεται από το δημοτικό τραγούδι του ελληνικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας και των νησιών του Αιγαίου, από την τουρκική δημοτική μουσική, καθώς και από τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική συγχωνεύοντας παράλληλα στοιχεία από αραβικούς ρυθμούς και διονυσιακά στοιχεία από την αρχαία Ελλάδα.
Μουσική δωρεά
Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω, ο αγαπητός φίλος του Ιδρύματος, κ. Χρίστος Χρίστου, οργανοπαίχτης στο μπουζούκι, έκανε δωρεά τον δίσκο του στο ΚΕΠΑΚΥ με στόχο τα έσοδα από τις πωλήσεις να διατεθούν για τους ευγενείς σκοπούς του Ιδρύματος.
Αυτή η συγκινητική κίνηση αποδεικνύει ότι η μουσική, όπως ακριβώς και η προσφορά δεν έχουν σύνορα και μπορεί να έχει αντίκτυπο σε πολλούς ανθρώπους, δημιουργώντας μια αλυσίδα αλληλεγγύης.
Χορωδία στο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Τσάι
Η Χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Υπαλλήλων ΑΗΚ με μαέστρο της τον κύριο Χρίστο Αλεξάνδρου από το Λαϊκό Ωδείο, πλαισίωσαν με τις υπέροχες φωνές τους και με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες το Φιλανθρωπικό Τσάι του Κεπάκυ στις 18 Δεκεμβρίου 2016. Η Χορωδία έδωσε μια όμορφη και διασκεδαστική νότα στην εκδήλωση ενόψει των Χριστουγέννων.
Λαϊκή παράδοση – Ήθη, έθιμα και παραδόσεις
Για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού και την οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων του Ιδρύματος, διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το Κεπάκυ, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάνω Πολεμιδιών και τον Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό, παζαράκι με την ονομασία «Ενώνουμε τα Χέρια, Χτίζουμε Χαρά» στον καταπράσινο χώρο του Κηποθέατρου Πάνω Πολεμιδιών, στις 30 Μαΐου 2010.
Τον επόμενο χρόνο, στις 29 Μαΐου 2011 διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο παζαράκι «Ενώνουμε τα Χέρια, Χτίζουμε Χαρά» στον ίδιο χώρο.
Ανάμεσα σε πολλές άλλες δραστηριότητες με τη συμμετοχή κοινωνικών ομάδων και τοπικών αρχών, η εκδήλωση περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορευτικές παραστάσεις από διάφορες σχολές της Λεμεσού, όπως Swing Latino, Πολιτιστικός Όμιλος Νέοι Ορίζοντες, Hallmark International Dancing Center, Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πελενδρίου, κ.ά.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν τους και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, οι οποίοι είχαν αναλάβει περίπτερα για παιδιά, όπως ο Michael Ebadoindze για ζωγραφική και η Μικαέλλα Καραγιώργη για κεραμική. Η συμμετοχή 100 και πλέον εθελοντών στις εκδηλώσεις αποδεικνύει την αναγνώριση της σημασίας του κοινωνικού εθελοντισμού και της αξίας της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.
Κυπριακό Πανηγύρι Κεπάκυ «Ενώνουμε τα χέρια, Χτίζουμε χαρά»
Τον επόμενο χρόνο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκε το Κυπριακό Πανηγύρι του Ιδρύματος, στις 27 Μαΐου, 2012 στο Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο ΓΣΟ, όπου μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν, ένωσαν τα χέρια με το ΚΕΠΑΚΥ και πήραν μια γεύση της παράδοσης του τόπου μας. Η εκδήλωση είχε κυπριακό παραδοσιακό χαρακτήρα και έδωσε την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να μεταφέρει μαζί με το ΚΕΠΑΚΥ το μήνυμα του εθελοντισμού και της προσφοράς προς το συνάνθρωπο.
Οι επισκέπτες διασκέδασαν κάνοντας τον περίπατο τους στα ποικίλα όμορφα περίπτερα που είχαν στηθεί στο χώρο. Συγκεκριμένα το περίπτερο του ΚΕΠΑΚΥ προσέφερε ανοικτή επικοινωνία με το κοινό σε κοινωνικά θέματα, παρουσιάστηκε μια έκθεση φωτογραφιών του Ιδρύματος και προωθήθηκε, με πρωτότυπα αυτοκόλλητα, το κοινωνικό σλόγκαν της εκδήλωσης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών: «ΟΧΙ στις ουσίες».
Η εκδήλωση περιλάμβανε και πάλι πληθώρα δραστηριοτήτων και καλλιτεχνικών δρωμένων, πολλά από τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην κυπριακή παράδοση, όπως μουσικοχορευτικά σχήματα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Δημιουργήθηκε επίσης ένα παραδοσιακό καφενείο με φόντο την θάλασσα της Λεμεσού όπου ο κόσμος απόλαυσε ένα καταπληκτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν: Τραγουδιστές του Λάκη Πολυκάρπου, τα Χορευτικά Συγκρότηματα «Νέοι Ορίζοντες», Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού και Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πελενδρίου.
Η εθελόντρια του ΚΕΠΑΚΥ, Σκεύη Σωκράτους, έκανε μια ευγενή δωρεά στο Ίδρυμα: πρόσφερε ένα όμορφο πίνακα για Δημοπρασία, από την οποία όλα τα έσοδα δόθηκαν στο Ίδρυμα. Ο υπέροχος πίνακας με το σταφύλι, ζωντανή παράδοση και χαρακτηριστικό στοιχείο της υπαίθρου της Κύπρου, ήταν ακόμη μια ευκαιρία να στηρίξει ο κόσμος οικονομικά το έργο του Κεπάκυ. Με αυτό τον τρόπο, η ευχαρίστηση που νιώθει κανείς αποκτώντας ένα έργο τέχνης, μετουσιώνεται ταυτοχρόνως και σε αίσθημα προσφοράς και στήριξης προς τον συνάνθρωπο. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν τους και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και ο Michael Ebadoindze , που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είχε αναλάβει το περίπτερο ζωγραφικής για τα παιδιά.
Αναπόσπαστο κομμάτι της λαογραφικής κυπριακής κληρονομιάς είναι τα επαγγέλματα που ασκούσαν για αιώνες ολόκληρους οι Κύπριοι. Παρόλο που έχουν σταδιακά εκτοπιστεί, τα επαγγέλματα αυτά αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της κυπριακής παράδοσης.
Για αυτό το λόγο, το ΚΕΠΑΚΥ επιχείρησε μέσω της εκδήλωσης να φέρει πιο κοντά τους νέους στην παράδοση και τα λαϊκά επαγγέλματα τόσο μέσα από δραστηριότητες, όσο και μέσα από επίδειξη λαϊκών επαγγελμάτων.
Συγκεκριμένα λοιπόν, η εκδήλωση περιλάμβανε επιδείξεις λευκαρίτικου κεντήματος, καρεκλοπλεκτικής και καλαθοπλεχτικής από την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών και έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων σε ένα αυτοσχέδιο, ανοιχτό, λαϊκό μουσείο. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν σε πολλαπλές δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, κεραμική και κατασκευές από πηλό, καλαθοπλεκτική, κ.ά. γεγονός που συνέβαλε στην γνωριμία και την εξοικείωσή τους με τις παραδοσιακές τέχνες και τα λαϊκά επαγγέλματα που σταδιακά τείνουν να εξαφανιστούν στη σύγχρονη εποχή.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο ποιητάρης κ. Δημήτρης Τζιαμπάζης, από την Αραδίππου, ο οποίος ενθουσίασε το κοινό με τα τσιαττιστά του και την απαγγελία ποιημάτων. Η συμμετοχή του είχε τεράστια σημασία για το παζαράκι και τα τσιαττιστά του τίμησαν τους χορηγούς της εκδήλωσής μας.
Τα Τσιαττιστά αποτελούν ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της Κυπριακής λαϊκής ποιητικής δημιουργίας. Τα τσιαττιστά έχουν έντονα κοινωνικό χαρακτήρα επειδή ακριβώς υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στους ποιητάρηδες και το ακροατήριο, το οποίο συμμετέχει στο τσιάττισμα, είτε δίνοντας το θέμα, είτε με τη μορφή ερωταπαντήσεων.
Ως εκ τούτου, τα τσιαττιστά αποτελούν ένα ισχυρό συνεκτικό κοινωνικό κρίκο αφού συμβάλλουν στην ψυχαγωγία και επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους κάθε ηλικίας, προσθέτοντας ποιότητα και χρώμα στις διάφορες εκδηλώσεις, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της εκδήλωσης του ΚΕΠΑΚΥ.
Επίσης, στα τσιαττιστά του o κ. Τζιαμπάζης αναφέρθηκε και σε διάφορα κοινωνικά μηνύματα που προωθεί το ΚΕΠΑΚΥ μέσα από τις εκστρατείες του, όπως για παράδειγμα μηνύματα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών και των εξαρτησιογόνων ουσιών, το οποίο ήταν και το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης.
Ο επισκέπτης στο πανηγύρι μπορούσε να βρει κυπριακά παραδοσιακά γλυκά και φαγητά, όπως ρέσι και σουβλάκια, και εδέσματα όπως παστελλάκι και σουσούκο, παραδοσιακά ποτά, όπως είναι φυσικά η ζιβανία και λουλούδια που ευδοκιμούν στην Κύπρο.
Τα Παζαράκια του ΚΕΠΑΚΥ έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την εθελόντρια του Ιδρύματός, κα. Angeles Kourapo από το Μεξικό, ώστε να δημιουργήσει γνωστά, παραδοσιακά μεξικάνικα παιχνίδια, όπως η Piñata , ώστε να προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους και ταυτοχρόνως να δώσει μια πολυπολιτισμική νότα στις εκδηλώσεις. Διότι η διασκέδαση, η χαρά και κυρίως η προσφορά, δεν γνωρίζουν πολιτισμικούς φραγμούς.
Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές, το Ίδρυμα Κεπάκυ κατάφερε όχι μόνο να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό ως προς τη σημασία του κοινωνικού εθελοντισμού, αλλά και να προωθήσει τον πολιτισμό του τόπου μας, τα ήθη και τα έθιμα και τον θεσμό της οικογένειας.
Το Κυπριακό Πανηγύρι τίμησαν με τη παρουσία πολιτικά πρόσωπα, όπως ο αξιότιμος Δήμαρχος Λεμεσού κύριος Ανδρέας Χρίστου, του οποίου η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα.
Τουρνουά ταβλιού
Στις 08 Οκτωβρίου 2017, η διασκέδαση συνάντησε την κοινωνική προσφορά στο καφεστιατόριο Θεατράκι, και η Εκδήλωση Αλληλεγγύης και Αγάπης του Ιδρύματος ΚΕΠΑΚΥ, υπό την αιγίδα του Δήμου Λεμεσού, στέφθηκε με πλήρη επιτυχία!
Η εκδήλωση περιελάμβανε μεταξύ άλλων και διαγωνισμό σε τάβλι, με απώτερο στόχο οι μεγαλύτερες ηλικίες να συναντήσουν τις μικρότερες, μέσα από τα παιχνίδια των παραδοσιακών καφενείων του τόπου μας.
Αξιοσημείωτη και συγκινητική ήταν η συμβολή του κόσμου και των εθελοντών που ήταν δίπλα στο Ίδρυμα.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν παραδοσιακά προϊόντα, τρισδιάστατος βρακάς και παραδοσιακά παιχνίδια, για να φέρουν μικρούς και μεγάλους πιο κοντά στην λαϊκή παράδοση και τον πολιτιστικό μας πλούτο.
Τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών ανέλαβαν καλλιτέχνες, όπως η Ελένη Ευλαβή, με δημιουργίες που είχαν σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με τις κυπριακές παραδοσιακές ενδυμασίες μέσω της ζωγραφικής, και χειροτέχνες, όπως η Μαίρη Χριστοφόρου, με κατασκευές με περιβαλλοντικά μηνύματα.
Εκδρομή στο πάρκο Ελεούθκια
Η επαφή του ανθρώπου με τη φύση και την παράδοση αποτελεί θαυμάσιο τρόπο ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων και ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική υγεία.
Με γνώμονα αυτό, το οποίο συνάδει με την υπόλοιπη προσφορά και τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, το ΚΕΠΑΚΥ την Κυριακή 1η Ιουνίου 2015 διοργάνωσε μια Φιλανθρωπική εκδρομή στο Πάρκο Ελεούθκια, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το λαογραφικό μουσείο του Πάρκου και να παρακολουθήσουν χορευτικά σχήματα παραδοσιακών χορών, όπως την τατσιά.
Κατά τη διάρκεια της εκδρομής, όχι μόνο οι παρευρισκόμενοι ήρθαν πιο κοντά στην φύση, αλλά ακόμη περισσότερο στην παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας, γεγονός που ενισχύει την έννοια της ταυτότητας του ανθρώπου και συμβάλλει στον αυτοπροσδιορισμό του στην κοινωνία και τον κόσμο γύρω του.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαδραστικές εμπειρίες με τον πηλό και την αγγειοπλαστική και να περιπλανηθούν στο βοτανικό πάρκο και να ανακαλύψουν καλλιέργειες και φυτά από διάφορες χώρες του κόσμου. Όπως οι περισσότερες δραστηριότητες του Ιδρύματος, έτσι κι αυτή, είχε ως στόχο την ενδυνάμωση των δεσμών της οικογένειας.
Στήριξη σε πολιτιστικά δρώμενα
Το Κεπάκυ, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, υπήρξε πρεσβευτής πολιτισμού, στηρίζοντας πολλαπλές πολιτιστικές δράσεις.
Συγκεκριμένα, υπήρξε μέγας χορηγός της συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα στο Πελένδρι (2008) που στόχο είχε τη συλλογή πόρων για αναδάσωση μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή, συνέβαλε στην ανακαίνιση του Ελληνικού Λαογραφικού Μουσείου της Μαριούπολης (2008) και υπήρξε χορηγός της μεγάλης παράστασης του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού, για τα 40 χρόνια ύπαρξής του (2018). Παράλληλα έχει δώσει βοηθήματα σπουδών σε φοιτητές του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης για αρίστευση στην Ελληνική γλώσσα, μια κίνηση που συμβάλλει στη διάδοση του ελληνισμού στον κόσμο.
Έχει επιχορηγήσει ποικίλες άλλα πολιτιστικά δρώμενα, όπως τον Πολιτιστικό Όμιλο «Διάσταση» (2009), τη συναυλία του Μητροπάνου (2009) και τη θεατρική παράσταση Εκ Δράσης-Οδυσσέας (2010).